Home / Klinička psihologija / Avatar terapija – kada glasovi progovore
Avatar terapija – kada glasovi progovore

Avatar terapija – kada glasovi progovore

Shizofreniju kao jedan od najintrigantnijih mentalnih poremećaja karakteriziraju bizarna doživljavanja i halucinacije, ali i mnogi drugi otežavajući simptomi, koji  osobi koja je njome pogođena i njenoj okolini uvelike otežavaju svakodnevno funkcioniranje.

Iako se za tretman shizofrenije u prvome redu koristi psihofarmakoterapija i to primarno antipsihotici, a tek potom kao dopuna tretmanu i neki oblici psihoterapije ili radne terapije, zanimljivo istraživanje otvara mogućnost kreativnijem pristupu tretmana nekih simptoma shizofrenije, točnije, slušnih halucinacija. Slušne halucinacije znaju biti jako neugodne jer su to često glasovi koji se na zloban i okrutan način obraćaju osobi, proganjaju ju te si nekada osoba zbog osjećaja bespomoćnosti i oduzme život.

S obzirom na to da kod određenog broja pacijenata psihofarmakološka terapija ne daje željeni odgovor, u smislu smanjenja intenziteta slušnih halucinacija, znanstvenici su se dosjetili i napravili tzv. avatar terapiju.

Terapija se sastoji od programa u kojemu pacijent s terapeutom kreira avatara koji stoji iza proganjajućih glasova – bira mu lice i glas kako bi što više nalikovao onome iz njegova uma. Nakon toga, pacijent sjedi u sobi i gleda u monitor na kojemu se prikazuje njegov avatar, dok u drugoj prostoriji sjedi terapeut i također gleda u monitor. Terapeut pritiskom na jednu tipku razgovara s pacijentom kroz avatar, dok pritiskom na drugu tipku razgovara s pacijentom svojim, normalnim glasom. Tako terapeut može kontrolirati što avatar govori i omogućiti dijalog između proganjajućeg glasa tj. avatara i pacijenta koji inače nije moguć.

Cilj ove terapije je da, kroz 6 tjednih 30-minutnih seansi, avatar postupno uz vodstvo terapeuta dođe pod kontrolu pacijenta. Drugim riječima, pacijenta se kroz dijalog s avatarom ohrabruje da se zauzme za sebe, stekne samopouzdanje i preuzme kontrolu nad avatarom. Uz vodstvo terapeuta, avatar se s vremenom mijenja od zlobnog i proganjajućeg do uvažavajućeg i podržavajućeg avatara.

Od 26 pacijenata koji su imali proganjajuće glasove otporne na farmakoterapiju, njih 9 je odustalo od istraživanja, no kod praktički svih koji su ostali zabilježeno je značajno smanjenje slušnih halucinacija i depresivnih simptoma nakon terapije i nakon 3 mjeseca. Kod 3 pacijenta glasovi su čak u potpunosti nestali, iako su se s njima bezuspješno borili godinama.

U svojoj zamisli, avatar terapija ima određene zakonitosti terapije učenjem gdje se osoba uči kako se suprotstaviti, kako biti asertivna, odnosno kako ne dopustiti da se njome dominira što onda prenosi u svakodnevni život. Ukratko, vještine asertivnosti koje su pacijenti stekli u umjetnom i sigurnom okruženju su iskoristili za borbu sa „stvarnim“ glasovima.

Reference

Reference

Leff, J., Williams, G., Huckvale, M., Arbuthnot, M., Leff, A. P. (2014). Avatar therapy for persecutory auditory hallucinations: What is it and how does it work?. Psychosis: Psychological, Social and Integrative Approaches, 6:2, 166-176.

Prenošenje tekstova s portala dopušteno isključivo u skladu s Uvjetima korištenja

Autor: Dario Kovač

Zaljubljenik u kliničku psihologiju, točnije dijagnostiku i neuropsihologiju. U slobodno vrijeme čita DSM IV. Misao po kojoj živi i radi - "Tko je motiviran nađe način, tko nije, nađe izgovor."

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Vrati se gore