Home / Korisno / Podrška žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja

Podrška žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja

svjedok

Jeste li kada bili žrtva nekog ka znenog djela ili možda u ulozi svjedoka u kaznenom postupku? Ako jeste, sjećate li se kako ste osjećali kada ste dobili poziv za svjedočenje ili kada ste došli na sud dati svoj iskaz?

Većina ljudi osjeća širok raspon, uglavnom negativnih, emocija od kojih su najčešće prisutni strah, uznemirenost, osjećaj ugroženosti i osjećaj ranjivosti. Izvori straha mogu biti različiti, no najčešće se radi o strahu od nepoznatog (ne znaju što će se događati, koja je njihova uloga, koja su njihova prava i obaveze) i strahu od susreta s okrivljenikom. Nerijetko, kod žrtava težih kaznenih djela, sudski postupak dovodi do retraumatizacije jer ih samo podsjećanje na traumatsko iskustvo dovodi do ponovnog proživljavanja događaja. Toliko ih uznemiri da često kognitivno slabije funkcioniraju (teško se prisjećaju elemenata događaja, teže se izražavaju, ne mogu se koncentrirati i sl). Neke žrtve i svjedoci čak imaju doživljaj da se njima sudi (zbog specifičnog načina postavljanja pitanja, inzistaranja na detaljima i sl.) i time su izloženi sekundarnoj viktimizaciji.

S obzirom da su žrtve i svjedoci iznimno važni za sam kazneni postupak jer je njihovo svjedočenje najčešće ključno za osudu počinitelja, bitno je da su njihova temeljna prava zaštićena i poštovana te da sva tijela koja sudjeluju u postupku s njima obzirno postupaju. Ako žrtve i svjedoci osjećaju strah, postoji velika vjerojatnost da će odustati od davanja iskaza prije nego što predmet stigne na sud ili uopće neće niti prijaviti kazneno djelo. Stoga im je pomoć nužna od trenutka počinjenja kaznenog djela.

Upravo iz tog razloga je 2006. godine osnovana Udruga za podršku žrtvama i svjedocima u Vukovaru. Glavni cilj Udruge je rad na poboljšanju položaja žrtava i svjedoka te unaprijeđenje postojećeg sustava podrške svjedocima i žrtvama. Svojim aktivnostima Udruga nastoji promijeniti postojeći status žrtava i svjedoka te tretman koji imaju neposredno prije, za vrijeme i nakon davanja iskaza. Zahvaljujući aktivnostima ove Udruge, žrtve i svjedoci više nisu prepušteni sami sebi tijekom kaznenog postupka.

žrtvaOno što je svakako najveći doprinos ove godine je uspostavljanje Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Pozivni centar je pokrenut sporazumom Ministarstva pravosuđa, Udruge za podršku žrtvama i svjedocima i UNDP-a iz 2012. godine i  sukladno preporukama Europske komisije ima nacionalni besplatni broj 116 006. Posebno educirani volonteri Udruge dostupni su korisnicima svaki radni dan od 8 do 20 sati i u prvih dva tjedna je već zaprimljeno nešto više od 500 poziva. Što se korisnicima pruža pozivom na ovaj besplatan broj? Žrtve zločina mogu dobiti potrebnu emocionalnu podršku, informacije o svojim pravima te na koji način ta prava mogu tražiti. Također, mogu dobiti informacije o relevantnim organizacijama kojima se mogu obratiti. Važno je napomenuti da pozivni centar ne osigurava besplatnu pravnu i psihološku pomoć, no volonteri mogu pružiti informacije o Udrugama ili organizacijama kojima se žrtve mogu obratiti ovisno o njihovim potrebama u konkretnom slučaju.

Podrška žrtvama i svjedocima do sada je bila organizirana samo neposredno prije, tijekom i nakon davanja iskaza na sudu, a iste nije bilo u fazi prvih ispitivanja žrtava i svjedoka pred policijom i državnim odvjetništvom. S obzirom da se upravo u ovoj fazi žrtve i svjedoci prvi put susreću s nadležnim tijelima te da im je ovo iskustvo iznimno traumatično, podrška je u ovoj fazi zapravo i najpotrebnija. Sve navedeno sadržano je i u „Direktivi Europske komisije i parlamenta o uspostavljanju minimalnih standarda prava, zaštite i podrške žrtvama kaznenih djela“ prema kojoj su sve članice dužne osigurati adekvatnu podršku žrtvama. Kao jedan vid takve podrške, navedeno je i osnivanje centara za procjenu potreba žrtava. Iz tog razloga je 01. srpnja ove godine osnovan Referentni centar za procjenu potreba žrtava i svjedoka kaznenih djela i prekršaja u Vukovaru. Time se osigurava da žrtva već nakon samog prijavljivanja kaznenog djela može zatražiti i dobiti adekvatnu pomoć i podršku. O kakvoj se zapravo pomoći radi? Žrtvama i svjedocima pruža se emocionalna podrška i praktične informacije poput informacija o tijeku procesa suđenja, tko su stranke u postupku, koja je njihova uloga, koja su pravila ponašanja u sudnici, te kojim se drugim državnim i nevladinim organizacijama koje pružaju besplatnu pravnu, psihološku, psihijatrijsku ili socijalnu pomoć mogu obratiti ovisno o njihovim specifičnim potrebama. Ono što treba imati na umu jest da volonteri ne daju nikakve pravne ili psihološke savjete niti su ovlašteni za davanje odnosnih savjeta. Njihova uloga također ne podrazumijeva razgovor o sadržaju iskaza, kao ni bilo kakve sugestije u tom smjeru, već isključivo ljudskost i podršku žrtvi, svjedoku te njihovim članovima obitelji.

Ukoliko ste žrtva ili svjedok nekog kaznenog djela ili prekršaja, a ne znate kome se obratiti možete  nazvati besplatni broj 116 006 gdje ćete dobiti potrebne informacije gdje se dalje obratiti te koja su Vaša prava i kako ih ostvariti.

S obzirom da su nam potrebni volonteri za rad u Nacionalnom pozivnom centru u Zagrebu, kao i u Referentnom centru u Vukovaru, molimo sve koji imaju želju i interes na ovaj način doprinjeti radu svoje zajednice, da nas kontaktiraju na e-mail Udruge.

U slučaju bilo kakvih dodatnih pitanja ili nejasnoća udrugu možete kontaktirati na e mail pzs@pzs.hr ili telefon:

Nacionalni pozivni centar: 116 006

Referentni centar Vukovar: 032 639 333

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Vrati se gore