Home / Uncategorized / Inspirativni intervju s organizatoricama 4. PerspektivE
Inspirativni intervju s organizatoricama 4. PerspektivE

Inspirativni intervju s organizatoricama 4. PerspektivE

Ulovili smo cure dan prije konferencije Ana Sakoman, Venita Mužek, Maja Povijač i Nikolina Dubravac dale su nam odgovore na neka pitanja koja su nas zanimala…..

Vjerujemo da PerspektivU više nema potrebe toliko predstavljati, no ipak, za one koji su se možda tek upustili u psihologijske vode – što je PerspektivA?

Ukratko, radi se o drugačijoj konferenciji, koja ove godine slavi četvrti rođendan. Po čemu drugačijoj? Najprije, ciljano je usmjerena mladim psiholozima i studentima psihologije, koji nemaju puno “konferencijskog iskustva” i koji niti nemaju financijskih i drugih mogućnosti za stjecanje takvog iskustva. Nadalje, po karakteru – opuštena atmosfera, prijateljski, kolegijalan i podržavajući duh, koji potiče na proaktivnost, želju za sudjelovanjem i predstavljanjem sebe i područja svog rada. PerspektivA je besplatna! Da, i to je moguće i po tome je drugačija od svih mogućih stručnih usavršavanja. Naravno, višegodišnja podrška naših partnera cijelu izvedbu čini puno lakšom, no i dalje ostaje činjenica da par nabrijanih entuzijastica volonterski hendla organizaciju konferencije. Na PerspektivI se dijele i nagrade (naravno, zahvaljujući podršci partnera), a tradicionalno postoje natječaji za Najdiplomski i Najprojekt mladih psihologa. I, na kraju, potičemo proaktivnost i interdisciplinarnost 

Kažete da je PerspektivA konferencija mladih psihologa. S obzirom na to da je ovo već 4. PerspektivA, neki od nas više i nisu toliko mladi. Koliko psiholog mora biti mlad da bi mogao prisustvovati ili sudjelovati na Konferenciji? (što je sa starima :p)

PerspektivA je načelno namijenjena mladima (do 35 godina), no svih ovih godina smo, i kao aktivne izlagače i kao aktivne slušače, rado primali i druge dobne skupine. Da, naglasak je na mladima, ali od starijih kolega možemo puno naučiti, razmijeniti iskustva, kontakte, ideje..i zato su dobrodošli na PerspektivU..

Mi imamo još par godina fore :)

Koja je tema ove godine i što je bila inspiracija iza baš te teme?

Svake se godine trudimo biti aktualne, tijekom cijele godine pratimo zbivanja u psihologiji i šire, slušamo “glas naroda” odnosno razgovaramo i s kolegama i prema tome krojimo temu. Za ovogodišnju nas je temu inspiracija pogodila na nekom od naših sastanaka negdje tijekom zime. Razgovarale smo o svojim poslovima, o mogućnostima doedukacije, o mogućnostima zapošljavanja općenito, o samozapošljavanju, o tome gdje naše kolegice i kolege rade….i zaključile – pa stvarno nas ima svugdje, a nismo toga ni svjesni! Idemo vidjeti gdje nas sve trebaju i gdje smo konkurentni. A zaključak je bio kako postoje područja u kojima psihologija može dati značajan doprinos, a kojima se za sada bavi mali broj psihologa/inja u Hrvatskoj bavi. Pa je tema “Na rubu psihologije”.

Koja sve područja će biti obuhvaćena, odnosno što ima na konferenciji za kliničare, školske, organizacijske i druge psihologe?

Rubna! Na PerspektivI uvijek bude svašta za svakoga. Ne bismo rekle da je ove godine ciljano podijeljeno na kliničare, školske, organizacijske…Teme imaju veze s tim područjima, no proširene su, interdisciplinarne, multisektorske, naoko nespojive, rubne… i zanimljive!

Kolege će predstaviti svoj rad u digitalnom marketingu, otkriti kako psihologijska znanja iskoristiti u industriji 21. Stoljeća, bit će govora o izazovima koje organizacijskim psiholozima donose radna mjesta budućnosti, o izazovima u “socijali”, a pokušat ćemo spojiti psihodramu i ljudske resurse. Pričat će se o samozapošljavanju, osnivanju udruge, volontiranju, dobrim odlukama, stupovima promjene i obrambenim mehanizmima.

Ove godine i sport će dobiti svoje mjesto na PerspektivI. Sudionici će imati priliku saznati nešto novo o neurofeedbacku, o testiranju i testovima, pedijatrijskoj psihoonkologiji, dijaloškoj terapiji i jeziku nesvjesnog.

Progovorit ćemo i o tome kako izaći iz zone udobnosti, kako zaštititi mentalno zdravlje, pružiti podršku transrodnim osobama, kako biti (ne)savršen/a i kako izaći na kraj s muško-ženskim odnosima.

Čini se bogato i raznoliko, zar ne? Nadamo se da će sudionicima biti zanimljivo i da će naši izlagaču biti zadovoljni. 

Kako je biti organizator – jesu li sada, 4. put, stvari puno lakše nego prije ili ima jednako izazova u organizaciji ovakvog eventa kao i prvi put?

Maja je, od nas 4, najduže u organizaciji – od prve PerspektivE, na kojoj smo mi bile aktivne slušačice. Nama je ovo treća PerspektivA (kažu Ana, Venita i Nikolina).

PerspektivA svake godine sve više raste, u svakom smislu – od broja prijavljenih, do popunjenosti programa, od broja partnera i podrške, do poboljšanja same organizacije. Nije jednostavno organizirati konferenciju. Ovo je još uvijek “mala” Konferencija i sam si svoj majstor – od izrade materijala, dizajna, logistike, kopiranja, kupovanja materijala, razvoženja stvari, kontaktiranja sponzora i partnera, izlagača, vođenja prijava, izrade obrazaca, prijave skupa Komori, vođenja računa o takvim sitnicama da je to apsolutno nemoguće predvidjeti bez da si se već našao u takvoj ili sličnoj situaciji… No, imamo osjećaj da je stvarno svake godine sve bolje. Mi, barem nas 4, smo se više upoznale i zbližile i lakše nam je delegirati zadatke kad znamo koja je dobra u čemu i što voli i zna raditi. Jedna drugoj smo na neki način postale potpora i u organizaciji, ali i privatno… svaki sastanak se pretvori i u druženje i minimalno traje 2-3 sata… Pa onda nastaju nove ideje, nove teme…

Javit ćemo vam svakako s novim idejama, nakon sljedećeg druženja i sastančenja.

No, moramo reći da svake godine organizaciji pridonese još par cura, a ove su godine to Josipa Poduška i Neva Klarić, a kao podrška u dizajnu Jelena Mandić.

Na samoj PerspektivI, u izvedbi cijelog događaja, pridružit će nam se još nekoliko volonterki i volontera, kako bi stvari tekle ok.

I PerspektivA je sutra! Što vas još očekuje danas za obaviti, kako bi sutra sve išlo po planu?

Najprije, mi se nadamo da će sve ići po planu! :)

Danas je na redu skupljanje preostalih donacija po gradu i šire, kontaktiranje Kina Tuškanac, kontaktiranje sponzora, još par objava na Facebooku, praćenje prijava na radionice, priprema konferencijskih materijala (akreditacije, potvrdnice, fascikli…), kupovina kave (jer mi psiholozi baš volimo kavu!), prijevoz stvari na lokaciju, skype sastanak, beauty sleep… i u subotu u cik zore via Tuškanac.

I IV. Perspektiva počinje! Ok, sad tek imamo osjećaj da se stvarno događa!!!! Vidimo se :)

Autor: Admin

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Vrati se gore