Home / Vijesti i događanja / Intervju s PerspektivcimA – organizatorima, već III po redu, konferencije mladih psihologa!
Intervju s PerspektivcimA – organizatorima, već III po redu, konferencije mladih psihologa!

Intervju s PerspektivcimA – organizatorima, već III po redu, konferencije mladih psihologa!

Već 3. puta održava se Perspektiva – drugačija konferencija mladih psihologa. Za one koji možda još ne znaju, po čemu je PerspektivA drugačija od ostalih konferencija?

Perspektiva je ponajprije namijenjena mladim psiholozima– kako onima koji su već stekli titulu diplomiranih psihologa, tako i onima koji to tek teže postati. No, dobrodošli su svi psiholozi, bez obzira na godine, kako iz Hrvatske, tako i iz drugih zemalja.

Kako je jednom rekla Ivana Begić, glavna začetnica PerspektivE: ”PerspektivinA priča, kao i mnoge slične, krenula je kao »obična« ideja i izrasla iz potrebe za rješavanjem problema”. Perspektiva je nastala kao svojevrsni odgovor na konferencije standardnog tipa, koje zbog previsokih kotizacija, nedostupnosti te strogoće i rigidnosti, ne daju dovoljan prostor mladima za djelovanje. Ideja je bila organizirati svojevrsnu “alternativnu” konferenciju u Zagrebu koja neće imati prepreka u sudjelovanju (ili će ih barem biti manje), a ujedno se više orijentirati na problematiku mladih i budućih stručnjaka u psihologiji, te otvoriti prostor onima koji žele raditi na osobnom i profesionalnom razvoju, a za to trenutno nemaju ideje ili mogućnosti.

Na PerspektivI mladi stručnjaci imaju priliku okušati se kao aktivni izlagači, u sigurnoj i podržavajućoj atmosferi, u neformalnom prostoru (ove godine u Kinu Tuškanac), imaju priliku pokazati svoj rad i trud drugima, a pritom i biti nagrađeni. Dodjeljuje se, već tradicionalno, nagrada za najbolji diplomski rad te za najbolji projekt mladih psihologa. Organizira se i tombola, tako da su svi u mogućnosti biti nagrađeni za sudjelovanje. Osim edukativnog dijela- brojnih predavanja, radionica, okruglih stolova, sudionici imaju priliku i za druženje, razmjenu kontakata i iskustava, te još druženja na afterpartyju (koji je zapravo middle-party, jer se održava usred Konferencije).

I naravno- najvažnije- sudjelovanje na PerspektivI je besplatno! A ništa manje važno, sudjelovanje na PerspektivI boduje se od strane HPK.

Uz veliki trud, puno odricanja, rada, telefoniranja, mailanja, pregovaranja, nagovaranja, te uz veliku podršku i pomoć naših partnera, do sada su se održale već 2 PerspektivE. Radujemo se i ovogodišnjoj, trećoj J.

 

Tko je ove godine domaćin, odnosno organizator?

I ove, kao i prethodnih godina, organizatorice su mlade, entuzijastične psihologinje, okupljene u udruzi Psihoteka. Organizacijski tim ovogodišnje PerspektivE čine: Maja Povijač, Ivana Begić, Venita Mužek, Ana Sakoman, Snježana Špernoga, Helena Hanižjar, Martina Barušić i Nikolina Petošić. Dakako, na samoj Konferenciji, kao i na prethodnima, angažirat će se još par mladih entuzijasta, koji će na volonterskoj osnovi (kao uostalom i organizatorice) “iznijeti” još jednu PerspektivU.

Jako je izazovno raditi ovako nešto bez novaca, bez neke uporišne točke, svaki puta kretati ispočetka. No, sada ipak već imamo nekog iskustva, imamo već neke stalne partnere koji nas podržavaju (i na tome im hvala!). Sama organizacija zahtijeva dosta vremena i veliki angažman, puno živaca, ali….sve vrijedi za ta dva dana PerspektivE J

Iz koje „perspektive“ gledamo psihologiju na ovogodišnjoj PerspektivI

Prošle godine (i ne samo prošle) našu je struku (i ne samo našu) drmala kriza. Pitali smo se što mi možemo po tom pitanju. Jesmo li nemoćni i možemo li, kao struka, sami sebi pomoći.

Ove godine, nakon provedenog istraživanja među mladim psiholozima i informacije kako tijekom obrazovanja dobivamo puno, puno teorijskog znanja, koje zapravo najčešće nemamo mogućnosti primijeniti u praksi, pitamo se- mogu li teorija i praksa uopće ići zajedno? Ili je to utopija? PerspektivkE vjeruju da za sve postoji način, pa tako i za kombiniranje teorije i prakse. Što o tome misle uvažene hrvatske psihologinje i psiholozi, studenti i mladi diplomirani psiholozi? Na ovogodišnjoj PerspektivI otvorit ćemo dijalog između teorije i prakse, pokušati vidjeti gdje su i koji su problemi i koja su potencijalna rješenja.

Predstavit ćemo (uz pomoć naših aktivnih izlagača) primjere dobre prakse, čuti kako stvari funkcioniraju u susjednim državama, te svi zajedno pokužati vidjeti koja nam je “perspektiva”.

 

Kakve „poslastice“ pripremate ovoga puta za sve psiholjupce koji se odluče posjetiti konferenciju?

Osim već spomenutih nagrada i druženja, sudionici će moći prisustvovati različitim radionicama iz različitih područja psihologije.

Svi sudionici mogu sudjelovati u odlučivanju o nagrađivanju diplomskih radova (na samoj Konferenciji) i projekata (do 14.05. na Facebook stranici PerspektivE).

PerspektivA donosi feedback stručnjaka (od kojih su većina psiholozi) o obrazovnim potrebama za rad u području ljudskih potencijala, predstavlja rad Samostalne službe za podršku žrtvama i svjedocima pri Ministarstvu pravosuđa, predstavlja rezultate 23. Ljetne psihologijske škole, za istim “okruglim stolom” okuplja velika imena hrvatske psihologije, ugošćuje kolegice i kolege iz susjednih država…

O “poslasticama” ćemo još izvještavati na Facebooku do same Konferencije, pa nas pratite J

 

Iako smo već pisali o tome, ponovimo; na koje sve načine je moguće sudjelovati na konferenciji?

Prijave za aktivne izlagače završile su 30.04., te smo trenutno u fazi slaganja rasporeda.

No, prijave za aktivne slušače (kategorija koju se inače na konferencijama naziva “pasivni slušači”, ali je nama naš naziv draži!) još uvijek su otvorene, i tako će biti do same Konferencije J

Čekamo Vas!

Na PerspektivI ćete u ulozi aktivnih izlagača vidjeti autore diplomskih radova i projekata (pri čemu je moguće izložiti vlastiti diplomski rad ili neki prethodno osmišljen projekt, a ove dvije kategorije se nagrađuju, te se nagrade dodjeljuju u partnerstvu s firmama Prava formula d.o.o., Creativa d.o.o. i Naklada Slap d.o.o.). Također, možete prisustvovati okruglim stolovima, radionicama ili izlaganjima preglednih radova.

Poruka za sve psiholjupce:

Osim što vas pozivamo da pratite web i Facebook stranicu PerspektivE, kako biste vidjeli čime se bavimo i mogli pratiti najnovije obavijesti, pozivamo vas da se prijavite na PerspektivU (ako još niste), potaknete kolegice i kolege na isto (ako još niste) i odvojite ta dva dana za jedno malo drugačije edukativno druženje.

Prilika je ovo za čuti brojne nove informacije, koje tijekom studija ili kasnije još niste čuli. Također, možda dobijete ideju za istraživanje ili projekt. Možda uspostavite kontakt s nekim- tko zna nekog- tko baš sad zapošljava nekog psihologa. Možda ugovorite studentsku praksu. Možda osvojite neku od knjiga na tomboli. Možda sretnete kolege koje godinama niste. Možda se zaljubite. Možda….

A jedno je sigurno- doprinijet ćete zajedničkim nastojanjima za promjenom, za poboljšanjem stanja unutar struke, za rad na percepciji struke u javnosti, te za traženje odgovora na pitanja povezana s ovogodišnjom temom: Mogu li teorija i praksa ići ruku pod ruku?

Prijave za aktivne slušače- 

Web- http://psihperspektiva.wix.com/perspektiva

Face- https://www.facebook.com/PerspektivA2012

 

Vidimo se na Tuškancu, 16. i 17. svibnja!

Nikolina Petošić

u ime Organizacijskog tima PerspektivE

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Vrati se gore