Home / Zanimljivosti / BIOFEEDBACK – Voljno kontroliranje tjelesnih funkcija
BIOFEEDBACK – Voljno kontroliranje tjelesnih funkcija

BIOFEEDBACK – Voljno kontroliranje tjelesnih funkcija

Znate li da možete naučiti voljno mijenjati različite tjelesne funkcije, poput rada srca, regulacije krvnog tlaka ili znojenja? Kako usporiti ili ubrzati rad vašeg srca samo misleći o tome?

To se može postići biofeedback treningom. Trening biološkom povratnom vezom (biofeedback) je postupak koji organizmu daje povratne informacije o nekoj tjelesnoj funkciji.

Neal E. Miller na Sveučilištu Rockefeller je u klasičnom istraživanju (1960) uvježbavao laboratorijske štakore u voljnom povećanju ili smanjivanju broja otkucaja srca. On je štakorima implantirao elektrode u centar ugode u mozgu te bi nekima zadao električni podražaj kad god bi im se ubrzao rad srca, dok su drugi podraženi kad bi im se rad srce usporio.

To znači da je jedna skupina štakora bila nagrađena kad bi im se rad srca ubrzao, a druga kad bi im se rad srca usporio. Nakon jednokratnog uvježbavanja od 90 minuta, štakori su naučili mijenjati brzinu rada svog srca za čak 20% u smjeru za koji su bili nagrađivani.

Za primjenu biofeedback treninga na ljudima ne koriste se elektrode u mozgu, već ljudi čuju zvuk ili zamjećuju neki drugi signal koji ih obavještava da su postigli traženi učinak. Biofeedback trening može pomoći pri ublažavanju, stresa, napetosti i tjeskobe.

Razni uređaji koji bilježe mišićnu napetost i slično, koriste se kako bi osobe postale svjesnije svoje napetosti i naučile je smanjiti te uče usporiti rad srca, krvni tlak i količinu znoja na dlanovima ruku. Sve te promjene opuštaju.

Biološka povratna veza se danas u velikoj mjeri koristi u sportskoj psihologiji gdje se sportaše uči opustiti mišićne skupine koje nisu bitne za zadatak koji obavljaju, s ciljem postizanja kontrole nad anksioznošću i napetošću.

Autor: Cecilija Glavina

Magistra psihologije s posebnim interesom za socijalnu psihologiju jer je prisutna u svim ostalim područjima psihologije. Smatra da je psihologija zanimljiva znanost te na ovaj način želi to podijeliti sa svima koji žele znati više.

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Vrati se gore