Home / Zanimljivosti / Jedna osoba – više ličnosti
Jedna osoba – više ličnosti

Jedna osoba – više ličnosti

Jedne su jeseni u američkoj državi Ohio otete četiri studentice, bile su prisiljene unovčiti čekove ili nabaviti novac svojim kreditnim karticama te su bile silovane. Tajanstveni telefonski poziv doveo je do uhićenja 23-godišnjeg skitnice, Williama, otpuštenog iz mornarice. William nije bio momak iz susjedstva.

Psiholozi i psihijatri koji su Williama intervjuirali, zaključili su da „unutar“ njega živi 10 različitih ličnosti – 8 muškaraca i 2 žene. Njegova je ličnost bila «razbijena» radi zlostavljanja u djetinjstvu. Njegove ličnosti imale su različite, za pojedine ličnosti svojstvene, facijalne ekspresije i načine govora, kao i različita sjećanja. Čak su se i njegovi rezultati u testovima ličnosti i inteligencije razlikovali.

Artur, najracionalnija od svih ličnosti, govorio je britanskim naglaskom. Danny i Kristopfer bili su tihi adolescenti. Kristina je bila trogodišnja djevojčica. Šesnaestogodišnji Tommy dobrovoljno je pristupio mornarici. Alan je imao 18 godina i bio je pušač. Adelena, devetnaestogodišnja lezbijka, silovala je otete studentice. Tko je tajnovito telefonirao? Vjerojatno devetogodišnji David, anksiozna dječja ličnost.

Na sudu je obrana tvrdila da je Williamovo ponašanje izazvano psihološkim poremećajem: disocijativnim poremećajem identiteta. Zbog neubrojivosti, nije proglašen krivim. Smješten je u jednu psihijatrijsku bolnicu, iz koje je izašao nakon šest godina.

Kako žive osobe s više identiteta možete pogledati u videu:


Prenošenje tekstova s portala dopušteno isključivo u skladu s Uvjetima korištenja

Autor: Cecilija Glavina

Magistra psihologije s posebnim interesom za socijalnu psihologiju jer je prisutna u svim ostalim područjima psihologije. Smatra da je psihologija zanimljiva znanost te na ovaj način želi to podijeliti sa svima koji žele znati više.

Jedan komentar

  1. – Hola … das sind aber sehr schöne Fotos, wie das alles funkelt und die Mädchen alle klasse aunehses. Der Kilt gefällt mir am besten :). Ja, da möchte man noch einmal für einen Tag siebzehn sein und auch so tolle Kleider tragen wollen. Danke für den Post.May 18, 2011 – 2:50 pm

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Vrati se gore