Home / Zanimljivosti / Kako prevariti detektor laži?
Kako prevariti detektor laži?

Kako prevariti detektor laži?

Upotreba uređaja za otkrivanje laži ima dugu povijest. Kinezi su u prošlosti od osumnjičenih tražili da žvaču rižino brašno, pa ga nakon toga ispljunuti. Ako je brašno bilo suho, osumnjičenik je smatran krivim.

Iako ovaj postupak djeluje primitivno i bizarno, on je u skladu sa suvremenim psihologijskim spoznajama. Strah da će se biti uhvaćen u laži je povezan s pobuđenošću simpatičkog dijela autonomnog živčanog sustava, a jedan od znakova te pobuđenosti su suha usta. Suvremeni detektori laži snimaju tijekom ispitivanja osumnjičenih promjene koje upućuju na pobuđenost simpatikusa: puls, krvni tlak, frekvenciju disanja i elektrodermalne reakcije.

Američko poligrafsko udruženje (1992) tvrdi da točnost poligrafskog mjerenja iznosi 85-95%, no kritičari ga smatraju manje točnim. Istraživanja su pokazala da čimbenici kao što su kontrahiranje mišića, lijekovi i ranija iskustva s poligrafskim testiranjem mogu značajno smanjiti točnost mjerenja.

U jednom su pokusu ljudi uspjeli smanjiti točnost poligrafskog testiranja za 50% tako što su tijekom ispitivanja izazivali bol grizući se za jezik ili čvrsto grčili nožne palce. To grčenje dovodi do promjena u pobuđenosti autonomnog živčanog sustava, koje osoba koja interpretira poligrafsku snimku može pogrešno protumačiti.

Autor: Cecilija Glavina

Magistra psihologije s posebnim interesom za socijalnu psihologiju jer je prisutna u svim ostalim područjima psihologije. Smatra da je psihologija zanimljiva znanost te na ovaj način želi to podijeliti sa svima koji žele znati više.

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Vrati se gore